W Pracowni Endoskopowej wykonywane są specjalistyczne badania górnego (gastroskopia) i dolnego odcinka przewodu pokarmowego (kolonoskopia)
Pracownia Endoskopowa znajduje się na IV piętrze Szpitala, proszę o oczekiwanie na holu przed pracownią.
Bożena Panasiuk-specjalistka pielęgniarstwa zachowawczego
Gastroskopia
– wykonywana jest codziennie – lekarz W. Świsłocki
Zapisy w Poradni Chirurgicznej tel. 86 273 93 23
- Do pracowni należ zgłosić się w wyznaczonym terminie na czczo, rano nie pijemy kawy i herbaty.
- Nie należy przyjmować do 7 dni przed badaniem leków przeciwwrzodowe (polprazol, prazol, IPP, helicid, controloc itp.).
- Zgłaszamy się na badanie ze SKIEROWANIEM od lekarza rodzinnego lub lekarza Poradni Chirurgicznej lub innej poradni specjalistycznej.
- Należy posiadać ze sobą wcześniejsze KARTY INFORMACYJNE z pobytów w szpitalu, w miarę możliwości wyniki wykonanych wcześniejszych badań endoskopowych.
- Należy posiadać ze sobą LEKI LUB NAZWY LEKÓW, które są aktualnie przyjmowane.
- W razie niemożności dotrzymania wcześniej ustalonego terminu proszę o wcześniejsze poinformowanie telefoniczne o rezygnacji z badań lub chęci przełożenia badania.
Kolonoskopia
Jest to badanie pozwalające ocenić stan jelita grubego. Jest to podstawowe badanie w diagnostyce, między innymi nowotworów i chorób zapalnych jelita grubego.
– zapisy w Pracowni Kolonoskopii i telefonicznie od poniedziałku do środy tel.: 882 940 146
– badanie wykonujemy:
1) w czwartki od godz. 15:00 lekarz L. Głębocki
Przygotowanie do badania:
- dzień przed badaniem zastosować dietę płynną,
- w dzień badania dieta „0”,
- w dniu badania godz. 6:00 – dwie saszetki fortransu każda rozpuszczona w jednym litrze wody,
- 10:00 – dwie saszetki fortransu każda rozpuszczona w jednym litrze wody,
- przygotowane płyny należy wypić do godz. 12:00
2) w soboty od godz. 8:00 lekarz A. Jakacki
Przygotowanie do badania:
- dwa dni przed badaniem nie spożywać tłustych wędlin (np. kiełbasy) i mięs, sałatek, warzyw i owoców pestkowych, pestek (np. siemię lniane, mak, winogrona, pomidory, kiwi, truskawki itp.), ciemnego pieczywa, napojów gazowanych, przecierów owocowych.
ZALECANE: dieta płynna, kisiele, kleik, ryż, makaron, chleb bez ziaren, gotowane mięso i ryby, napoje niegazowane klarowne, herbata, kawa (bez fusów),
- jeden dzień przed badaniem lekkostrawne śniadanie herbata, bułeczka (bez mleka, surowych warzyw i owoców, napojów gazowanych),
- 14:00 – 15:00 – przecedzony bulion,
- po godz. 15:00 – woda niegazowana, herbata, miód, można ssać landrynki,
- około godz. 16:00 rozpuścić trzy saszetki fortransu w trzech litrach niegazowanej wody (jedna saszetka na jeden litr) i wypić w tempie jedna szklanka co 15 minut,
- w dniu badania o godz. 6:00 rano rozpuścić jedną saszetkę fortransu w jednym litrze wody i wypić w tempie jedna szklanka co 15 minut.
Jeśli przewlekle zażywasz leki:
- przewlekle stosowane leki należy przyjąć co najmniej 1 godzinę przed lub po spożyciu środka przeczyszczającego,
- w dniu badania należy przyjąć poranną dawkę leku, popijając niewielką ilością wody,
- osoby chorujące na cukrzycę powinny dodatkowo skonsultować z lekarzem sposób przygotowania do badania,
- osoby przyjmujące leki obniżające krzepliwość krwi powinny przerwać lub zmodyfikować ich dawkowanie po porozumieniu z lekarzem zalecającym te leki (np. kardiologiem, internistą).